“Een beetje zorg en aandacht, dat kleurt de dag van de ouderen bij Talma Borgh”

14 juni 2018 - 09:57
Het begon met een spontaan bezoek aan Maaltijd Thuis. Maar inmiddels is de band tussen Woonzorgcentrum Talma Borgh uit Apeldoorn en maaltijdspecialist Maaltijd Thuis uitgegroeid tot een hechte samenwerking

APELDOORN – Het begon met een spontaan bezoek aan Maaltijd Thuis. Maar inmiddels is de band tussen Woonzorgcentrum Talma Borgh uit Apeldoorn en maaltijdspecialist Maaltijd Thuis uitgegroeid tot een hechte samenwerking: “Zoiets begint ergens in het klein. En als dat klikt dan wordt dat uitgebreid”, zegt Pieter van der Hoek, directeur van Talma Borgh. De enthousiaste bestuurder heeft sinds zijn komst voor een omslag gezorgd bij Talma Borgh en is blij met de samenwerking: “Het gaat om persoonlijke aandacht, dat kleurt de dag van onze ouderen. Daarin hebben Maaltijd Thuis en wij elkaar gevonden en liggen we op één lijn”.

Al 85 jaar lang is Talma Borgh een begrip in Apeldoorn en omstreken. In het woon-zorgcentrum kunnen ouderen ook zelfstandig wonen en hebben ze zorg en hulp binnen handbereik. Daarnaast biedt Talma Borgh verzorging en verpleging aan huis. “We hebben zo’n 230 cliënten, verdeeld over het wooncomplex en in de wijk”, zegt Pieter van der Hoek, die sinds vorig jaar als directeur aan Talma Borgh is verbonden.

Een van de diensten die Talma Borgh aanbiedt is de maaltijd aan huis. In de eigen keuken werd er, naast het koken van maaltijden voor de bewoners van Talma Borgh, ook gekookt voor de mensen in de wijk. De service was bedoeld om de veelal oudere mensen in Apeldoorn te kunnen helpen. Maar mede door de wet- en regelgeving en de hoge kosten moest het stoppen met het leveren van maaltijden aan de mensen in de wijken van Apeldoorn. Talma Borgh wilde ze een goed alternatief bieden en in de zoektocht naar alternatieven kwam de organisatie per toeval terecht bij Maaltijd Thuis: “Onze voorzitter van de Raad van Toezicht was in de buurt van Almelo en besloot eens langs te gaan bij Maaltijd Thuis, om informatie in te winnen. Hij werd hartelijk ontvangen, kreeg een duidelijke uitleg en was eigenlijk direct enthousiast”, vertelt Van der Hoek.

Talma Borgh vond een goed alternatief in Maaltijd Thuis voor de maaltijdservice

Vervolgens heeft de cliëntenraad ook kennis gemaakt met de maaltijden van Maaltijd Thuis doordat er een proeverij ingepland werd. Gezamenlijk kwamen ze eigenlijk al snel tot de conclusie: Dit is gewoon lekker eten, beter dan de andere alternatieven. De keuze om samen te werken met Maaltijd Thuis was daarmee snel gemaakt. “Het bood ons enorm veel voordelen. Zo is de variatie aan maaltijden enorm, veel meer dan wij zelf buiten ons gebouw konden bieden”, zegt Van der Hoek, die ziet dat tussen alle wereldgerechten de Hollandse pot bij bewoners favoriet blijft: “Oudere mensen hebben behoefte aan herkenbaarheid. Ze proeven gerechten of ingrediënten die ze kennen en aan vroeger doen herinneren”.

Deze samenwerking biedt veel voordelen zoals meer variatie in de gerechten, meer dan wijzelf konden bieden

De directeur, die nu ruim een halfjaar met de spreekwoordelijke scepter zwaait in Apeldoorn, heeft sinds zijn komst zijn positieve stempel al behoorlijk gedrukt bij Talma Borgh. Hij spreekt bewoners aan, groet ze stuk voor stuk en vraagt of ze hulp nodig hebben bij het betreden van de lift. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk: “In Nederland hebben we het vaak over de kwaliteit van de zorg, het is allemaal groot en formeel geworden. Ouder worden is geen ziekte, het wordt alleen niet meer beter. Het gaat erom dat mensen een leuke dag hebben. Even een luisterend oor bieden en aandacht hebben voor de mensen, dat maakt de dag voor iedereen leuk”, zegt Van der Hoek. Maaltijd Thuis en Talma Borgh hebben elkaar daarin gevonden: “De bezorger van Maaltijd Thuis doet hetzelfde als de vrijwilligers voorheen: even een praatje maken en de maaltijden in de koelkast zetten, dat is iets waar mensen naar uitkijken. Het sociale, dat kleurt hun dag. Dat is enorm belangrijk en doordat Maaltijd Thuis in Apeldoorn kan wat wij deden, vormt het de basis voor een hopelijk lange samenwerking tussen Maaltijd Thuis en Talma Borgh”.

Meer informatie over Talma Borgh vindt u op www.talma-borgh.nl