Feitjes over de herfst en meer

20 augustus 2021 - 12:04

De herfst is een bijzondere tijd waarbij de natuur prachtig kleurt. Maar hoe zit het
eigenlijk met al die mooie kleuren aan de bomen? En wat is de oorsprong van de herfst? Dat leest u hieronder samen met een aantal leuke eetweetjes!

Mooie kleuren tijdens de herfst
In boombladeren zit chlorofyl, dat zorgt voor de groene kleur. Een boom maakt chlorofyl aan onder invloed van zonlicht. Minder zonlicht en lagere temperaturen verminderen dus de productie van chlorofyl. Daardoor komen de prachtige herfstkleuren tevoorschijn.

De oudste pot honing
Honing is niet alleen lekker, het gaat ook (bijna) nooit over datum. De oudste pot met honing dat nog steeds eetbaar is, werd ontdekt in 1922 door Howard Carter in de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon. Het werd getest door biologen en vervolgens perfect voor consumptie bevonden. Dit komt doordat er in honing bijna geen water aanwezig is. Hierdoor kunnen bacteriën of gisten zich niet ontwikkelen. Wat wel belangrijk is, is dat u de honing op de juiste manier bewaart. Is uw honing versuikerd? Zet de pot dan zonder deksel even in een bakje met gekookt water. Op deze manier is de honing weer zo goed als nieuws!

Oogst
Vroeger heette de herfst ‘oogst’. Het was de gewoonte in het najaar de hele tuin ‘winterklaar’ te
maken. Er werd gesnoeid, geknipt, geschoffeld en gespit tot de planten er keurig en strak bij stonden, geen uitgebloeide stengel meer te bekennen was en de grond rond de planten kaal.

Tomaten als wondermiddel
Ketchup werd vroeger als medicijn gebruikt. In het begin van de twintigste eeuw dachten
verschillende doktoren dat tomaten allerlei lichamelijke problemen en kwaaltjes konden oplossen. Er werden pillen met ketchup verkocht tegen spijsverteringsproblemen, reuma en andere klachten. Deze theorie is echter nooit bewezen.

Aardbeien zijn super gezond
Aardbeien bevatten stofjes die de darmen beter laten werken en het lichaam ontdoen van zware metalen en gifstoffen. Ook zouden deze rode vruchtjes geïrriteerde darmen helpen genezen. Aardbeien zijn dus heel lekker en ook nog eens super gezond!