Gezonde voeding is het hoofdingrediënt voor een fit en blij gevoel

30 september 2021 - 08:03

Gezond eten, dat betekent dat we dagelijks veel groente en fruit zouden moeten eten. Toch wijkt ons eetpatroon daar regelmatig van af. We kunnen simpelweg geen afscheid nemen van al die lekkere suikerhoudende producten als broodbeleg, snoep, koekjes en frisdrank. En dat terwijl we weten dat het niet altijd goed voor ons is en ons lichaam en humeur kan beïnvloeden. Daarom is gezond eten dus ook zo belangrijk. Dat zorgt er namelijk niet alleen voor dat we ons fit en vitaal voelen maar ook gelukkig zijn. Hoe werkt dat dan? Wij zochten het voor u uit.

Uit eten halen we voedingsstoffen die we nodig hebben voor allerlei levensprocessen. Het is de brandstof voor ons lichaam om te kunnen functioneren. Het draagt bijvoorbeeld bij aan de groei van uw lichaam en het geeft u energie om te kunnen bewegen, denken en ons warm te houden. Ook zorgen de stoffen ervoor dat alles in uw lichaam geregeld wordt. Voedingsstoffen worden onderverdeeld in eiwitten (aminozuren), vetten, koolhydraten en een groot aantal vitamines en mineralen. Andere belangrijke stoffen zijn vezels en water. Om uw lichaam gezond te houden, hebt u voldoende van deze voedingsstoffen nodig. Hierdoor verkleint u de kans op ziekten en zorgt u voor een gezond gewicht. Maar waar zitten deze voedingsstoffen dan in? Juist, gezond eten!

Echter heeft gezonde voeding niet alleen positieve invloed op uw lichaam, maar ook een positieve werking op uw geest. In voeding zitten namelijk serotonine, (nor)adrenaline, dopamine en endorfine. Dit zijn signaalstoffen die effect hebben op hoe u zich voelt. Zo draagt serotonine onder andere bij aan het gevoel van innerlijke rust en tevredenheid en kan het helpen om uw slaap te verbeteren. Adrenaline zorgt er daarentegen bijvoorbeeld voor dat u alert bent en dat u zich goed voelt als u bijvoorbeeld intensief bezig bent. Daarnaast heeft dopamine invloed op uw beloningssysteem en endorfine helpt u vooral bij het verlichten van pijn.

Maar ons lichaam kan maar een deel van deze benodigde stoffen zelf aanmaken en dat terwijl een tekort aan deze stofjes kan leiden tot sombere gevoelens. Om er dan toch voor te zorgen dat u voldoende van deze signaalstoffen binnen krijgt moet u deze via voeding opnemen. Voor het verhogen van het serotonine- en dopaminegehalte kunt u bijvoorbeeld vette vis en plantaardige bronnen als lijnzaadolie, walnoten en chiazaad eten. Pittig eten is daarentegen weer goed voor het aanmaken van endorfine.

Ook is het verstandig om uw immuunsysteem een handje te helpen door ontstekingsremmende voedingsmiddelen als groenten, fruit, olijfolie en noten te eten. 70% van het immuunsysteem bevindt zich namelijk in de darmen. Deze bevatten een heleboel zenuwen die volledig in verbinding staan met de hersenen. Deze zenuwen zijn heel gevoelig voor emoties. Daarom is het verstandig om ze niet van slag te maken door bijvoorbeeld te snel en gestrest te eten. Dit zorgt voor een tragere vertering wat uiteindelijk buikpijn en vermoeidheid kan veroorzaken. Neem daarom dus rustig de tijd om te eten zodat uw darmen dit optimaal kunnen verteren. Dit bespaart u een hoop energie. En zeg nou zelf? Niets is toch fijner als een goed humeur en een fit gevoel!

Kortom, het is dus ontzettend belangrijk om gezond te eten. Bij Maaltijd Thuis geven we u dan ook graag die mogelijkheid. Om u het makkelijk te maken werken we daarom met een eetwaaier. Op basis daarvan hebben we onze menukaart ingedeeld in drie categorieën (iconen): de appel staat voor smakelijk gezond, de duim staat voor gewoon goed en de koksmuts voor lekker genieten. Zo kunt u voor een verantwoorde maaltijd kiezen die gezond én lekker is!

Wilt u eens kennismaken? Probeer dan eens ons proefpakket. Bestellen kan via onze site www.staging.maaltijdthuis.nl/proefpakket/, via de klantenservice (0 888 – 10 10 10) of door het strookje uit deze krant in te vullen en op te sturen.